Literarno novinarstvo – Mitja Meršol in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

IMG 5787V torek, 13. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal nov dogodek iz cikla Literarno novinarstvo, ki ga vodi Leonora Flis. Tokrat je gostila legendarno ime poročevalskega novinarstva, Mitjo Meršola, ki je tretjino svojega življenja preživel v tujini, med drugim v ZDA, Angliji, na Kitajskem in v Afriki, med drugim je bil član slovenske redakcije londonskega BBC-ja in urednik Delove Sobotne priloge. Je tudi avtor več knjig, med njimi najdemo deli Američani kar tako (Slon, 1996) in Beseda – svet (Beletrina, 2010).

Pogovarjala sta se o literarnem žurnalizmu, ki ga sam razume kot kombinacijo dejstev in sočnih zgodb. Njegovo gonilo za pisanje so dogodki in ljudje, ki se nanje odzivajo, novinarsko pisanje pa opredeljuje kot zahtevno in odgovorno poslanstvo. Sprašuje se, kako bi morali mediji z javnostjo komunicirati danes – ko je sam pisal o nemirih v Belfastu, je ugotovil, da je treba pogledati mimo statistike in na odzive ljudi. Če hoče medij ustvarjati počutje v javnosti, ne pa zavajati, mora upoštevati različne zorne kote. Velika sprememba v njegovem življenju je bila štipendija, ki mu je omogočila študij na kolidžu v kraju Yellow Springs v Ohiu. Tam ga je navdušila srčna, močno povezana skupnost, dobil pa je tudi zaposlitev pri New York Timesu, ta izkušnja mu je dokončno potrdila, da je novinar. Delal je na nočnem desku, kar je pomenilo delo od 8. ure zvečer do 3. ure zjutraj. Navduševal ga je urednik NYT, Clifton Daniel, ki se je posvečal novinarjem in člankom sproti in predano, pa tudi gledališki in operni kritiki, ki so v redakcijo prihajali takoj po predstavah. Sam se je tam sicer ukvarjal s temami, ki so zadevale Jugoslavijo oziroma kar vzhodno Evropo. New York je globalna vas, v kateri novinar nenehno dobiva izzive, teme pa se mu ponujajo kar same, je še priznal, užival pa je tudi v »presajanju« tem iz Amerike v Slovenijo; pogosto je v naših medijih pisal, kako o neki temi razmišljajo tam.

V nadaljnjem pogovoru z gostiteljico je delil kar nekaj zanimivih anekdot iz svojega dopisniškega življenja, sklenil pa je, da je danes, ko se na novinarstvo gleda kot na poročevalsko delo in je informacij preveč, potreba po literarnem žurnalizmu večja. Komentiral je trenutno situacijo, saj se mu zdi, da je preveč centralizacije, prav tako pa so članki pogosto preveč odvisno od sporočil za javnost, kar hitro postane dolgočasno. Ugled novinarstva se znižuje, če se mediji med sabo spopadajo in obračunavajo, namesto da bi služili javnosti, je pojasnil. Za konec je še dodal, da bi bilo dobro napisati kar zgodbo o literarnem žurnalizmu in namignil, da dela na vsaj dveh večjih projektih, ki bosta verjetno postala knjigi.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 13. oktober 2020

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.