»Glasbenik mora biti dobro tehnično podkovan, imeti lastno identiteto in ustvarjati glasbo zaradi nje same.« (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

IMG 4735 jan prpicV četrtek, 8. oktobra, je v Trubarjevi hiši literature potekal drugi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Dogodek je bil tokrat posvečen jazzu, ki ga na Slovenskem povezujemo z ustanovitvijo in delovanjem Plesnega orkestra Radia Ljubljana (danes Big Band RTV Slovenija), Jazz festivalom Ljubljana, ki neprekinjeno poteka vse od leta 1960 ter z izjemnim Jožetom Privškom, ki je v svoji glasbeni karieri sodeloval s svetovnimi jazzovskimi imeni, med katerimi je najodmevnejše Quincy Jones. Danes za vse večjo uveljavitev jazza pri nas skrbi novi val glasbenikov, med katere spadata tudi gosta četrtkovega glasbenega večera, jazz vokalistka Patricija Škof ter kitarist in komponist Tilen Beigot, ki med drugim skupaj delujeta v perspektivni glasbeni zasedbi birds of unknown. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Večer se je pričel z izvedbo skladbe Summertime, ki jo prištevamo med jazz standarde. Da pa bi lahko razumeli sam pomen tega izraza, se moramo ozreti nazaj v preteklost. Jazzovska glasba je bila nekoč tesno povezana z muzikalom ter filmom, saj so ravno te skladbe, ki jih imenujemo jazz standardi, bile kot posamezne točke del omenjenih dveh žanrov. Danes je ta povezava nekoliko zabrisana, opazimo jo lahko le še v dramaturških značilnostih. Zakaj pa popularnost teh napevov skozi čas ne pojenja? Patricija Škof je na to vprašanje odgovorila: »Kvalitetno skladbo definira skupek melodije, harmonije in besedila, glasbeniki to kvaliteto prepoznavamo in prenašamo naprej.«

Jazz je v začetku veljal za izključno razvedrilno glasbo, skozi razvoj pa je postal vse bolj kompleksen žanr, ki vleče vzporednice z resno, klasično glasbo, pri čemer lahko kot razliko izpostavimo, da jazz z improvizacijo, ki velja za njegov ključen element, ponuja več možnosti za svobodno izražanje, kar prispeva tudi k povezovanju glasbenikov v določeni zasedbi.

Patricija Škof in Tilen Beigot sta v svoje izvedbe vključila različne izvajalske tehnike, pri katerih je potrebno omeniti scat petje, kjer gre za uporabo različnih zlogov, s katerimi se skozi melodično improvizacijo imitira glasbilo ter tehnike, ki določen instrument, tokrat kitaro, postavijo v drugačno vlogo, npr. perkusivno.

Koncertni program je poleg priredb zajemal tudi avtorsko glasbo, ki jo Patricija Škof ustvarja pod vplivom različnih žanrov. Sama poudarja, da je ob pisanju in izvajanju te pogosto prisoten strah pred ne sprejetjem s strani publike, zato je mnenja, da mora biti glasbenik dobro tehnično podkovan, imeti lastno identiteto in ustvarjati glasbo zaradi nje same.

 

Avtorica poročila: Ela Urek

Fotografija: Jan Prpič

Dogodek: 8. oktober 2020

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.