Nova knjiga skozi kritiko: Peter Semolič: Robovi, Igor Divjak in Petra Koršič (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

Slika2 peterV petek, 4. decembra, je v organizaciji Trubarjeve hiše literature prek platforme Zoom potekal dogodek iz cikla Nova knjiga skozi kritiko, ki ga vodi Petra Koršič. Gostila je kritika Igorja Divjaka in pesnika Petra Semoliča, pogovarjali pa so se o njegovi najnovejši pesniški zbirki Robovi, ki je letos poleti izšla pri založbi LUD Literatura v zbirki Prišleki. Pogovor so začeli na podlagi pesmi Lasje, ki je najbolj nagovorila Petro Koršič. Pesniška zbirka po njeno upodablja obdobje zrelosti oziroma prevesa na drugo stran življenjske amplitude, po drugi strani pa tudi spraševanja o skrivnostih, načrtih in o tem, kako funkcionira ne le človek, ampak tudi narava. Pesniško gradivo razprostre po geografskih lokacijah, je povedala, že v prvi pesmi se osredotoči na pomen drobnega dogodka, ki napoveduje prihodnosti. Tematizira razvoj in spreminjanje družbe in sledi spremembam v okolju in naravi. Pesniški glas je kljub občasno prav enciklopedičnim opisom pojavom prisoten in slišan, postopek je maskirajoč, kot da bi glas sebe utišal in razgalil prek tehnicističnih opisov. Opazovanje narave priča o enotnosti in povezanosti vsega, pesnik opazuje in beleži sorodnosti, izstopajo čustva in občutki strahu, samote, utrujenosti, minevanja, smrti, bolečine.

Igor Divjak je priznal, da mu je poezija Petra Semoliča nasploh zelo blizu, zbirka ga je navdušila in bi jo res rad videl v naboru za kakšno nagrado. Fascinira ga, da se je Semolič lotil poezije sebčkov oziroma selfijev, ki so zelo spremenili naše življenje, pa jih imamo pogosto za nekaj postranskega, ne za nekaj pesniškega. Imamo pesem o sebčku na zavodu za zaposlovanje, je podal primer, predstavljati lahkotnost na takem kraju ni na mestu, a kaže neko drugotno naravo sveta in družbe – tudi če te življenje izpljuni, je to samo en sebček. To je premetena poteza zbirke, že Horac je napisal, naj bo pesem kakor slika. Večna odlika njegove poezije je, da je ležerni sprehajalec skozi svet, je poudaril Divjak, v sebčke namreč uvede nemir družbene nezanesljivosti, po drugi strani pa nemir, ko se zaveš minevanja in iztekanja življenja, morda tudi resignacijo. Zbirka se tudi sprašuje o izvirih življenja, najdemo recimo pesem o trilobitih, v kateri pesnik zapiše, da so imeli vse lastnosti, kot jih imamo mi; tu se pojavi transcendenčno vprašanje, če ima vse skupaj sploh kakšen smisel, če smo v bistvu še vedno na enaki stopnji. Tudi pesem Krt mu je bila prisrčna, saj jo lahko beremo kot alegorijo, sploh pa ga prepriča kombinacija pravljičnega in družbenokritičnega. Najbolj ga zanima naslov zbirke, torej kje so te robovi, saj se ves čas zadevamo robove, ko zbirko prebiramo. Nadalje sta kritika spregovorila o razmerju med samostjo v družbi in razmerju z žensko, ki se pojavi v nekaterih pesmih, pa tudi o tem, kako lahkotno in mimobežno pesnik navrže kakšne stvari, s tem pa njegov ton pogosto prerašča v značilno ironijo. Dotaknila sta se tudi tematiziranja starosti in premeščanja individualne zgodbe na kolektivno, ravno zato Semolič tako uspešno nagovarja bralca, saj mu podarja pesem, sta sklenila.

Peter Semolič se je zahvalil za interpretaciji, priznal je, da je zanj dragoceno, ko lahko skozi druge ljudi lastno pisanje bolj razume. Spregovoril je o entropiji ter presečišču filozofije in naravoslovnih znanosti v svoji poeziji, ki se mu zdi bolj izzivalen pogled na svet v primerjavi s tradicionalnim minevanjem časa. Zbirka v resnici ni konceptualna, je razložil, ampak gre bolj za neko zanimanje, raziskovanje. Povedal je tudi, da pogosto vodi pesniške delavnice, kjer daje udeležencem različne naloge in vaje, na primer iz predmetne pesmi in iz najdene poezije, tako so tudi nekatere pesmi v tej zbirki nastale, ko mu je kak delček nepesniškega besedila zazvenel kot poezija. Semolič je tekom dogodka na prošnjo gostiteljev prebral precej pesmi, ki so ilustrirale dane poante, njegova umirjena in osredotočena avtorska interpretacija pa je obogatila že tako prijeten in pravzaprav pesniško svečan večer.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 4. december 2020

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.