»Za dober izdelek je potrebno stopiti skupaj.« Večer z Nuško Drašček in Simonom Dvoršakom. (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

2V četrtek, 19. novembra je v sklopu koncertno-pogovornega cikla Dueti potekal četrti večer, ki je bil posvečen v Sloveniji povsem zapostavljenemu muzikalu. Pri nas smo uprizoritev izvirnega muzikala Cvetje v jeseni, napisanega po predlogi istoimenske povesti Ivana Tavčarja, dobili šele leta 2014. Od takrat lahko opazimo večje zanimanje za ta žanr, saj smo bili v zadnjih letih priča uprizoritvam številnih muzikalov, med katere sodijo: Vesna, Veronika Deseniška, Alpska saga in drugi. Kot gosta večera sta se predstavila žanrsko vsestranska pevka Nuška Drašček, ki je nastopila v večini zgoraj naštetih predstavah, in pianist ter dirigent Simon Dvoršak, s katerim je pred leti pripravila projekt Sprehod po West Endu z izbranimi skladbami iz muzikalov londonskih gledališč. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

Muzikal se je kot žanr prvič pojavi leta 1866 s premierno izvedbo na newyorškem Brodwayu, vrh priljubljenosti pa je dosegel na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Posvečali so se mu judovski imigranti, ki so združevali afroameriške ritme s tradicionalno židovsko liturgijo, tema pa sta bila kasneje dodana še jazz in evropska opereta, stilsko drugačna od dunajske. Žanr je bil v tistih časih namenjen širši množici, ta pa si je želela predvsem zabave in sprostitve. Mnogo skladb, ki so bile del predstav, uprizorjenih v prvem desetletju, je zaživelo samostojno in postalo del klasičnega jazzovskega repertoarja (jazz standardi), z vse večjo specializacijo pa je sčasoma prišlo do ločnic. Tako so v 60-ih letih začele nastajati rock opere (npr. Jesus Christ superstar), kar je žanr povedlo v drugo, pop smer.

V Sloveniji muzikal nima tradicije in sama beseda prinaša negativen prizvok, sploh pri poslušalcih resne umetniške glasbe. Vendar je treba omeniti, da ne gre za lahkoten žanr, saj zanj po svetu obstajajo posebne šole in specializacije. Gre za združevanje treh različnih vej umetnosti: glasbe, plesa ter igre. Izvajalci morajo biti zato dobro podkovani na vseh treh področjih, prav v tem pa se kaže največji problem slovenskega muzikala: pomanjkanje kadra. Tu se poraja tudi vprašanje ali je muzikal zaključeno glasbeno delo z dramskimi elementi ali glasbeno gledališče. Nuška Drašček je na to vprašanje odgovorila: »To je odvisno od nastanka in koncepta.« Nekoč je bila glasba muzikalov zelo preprosta, saj je vse temeljilo na zgodbi, ki je bila pozitivna, izvajalci pa so bili glasbeno in plesno ne pretirano izobraženi igralci. Potreba po profesionalnem kadru se je pojavila šele kasneje, skupaj s kompleksnostjo muzikalov. V operi pa je bilo drugače. Pomembno je bilo samo, da oseba dobro poje, medtem ko glasbeno gledališče potrebuje izvajalce, ki obvladajo tako petje kot igro.

Kljub vsem pomanjkljivostim, s katerimi se na tem področju srečujemo v Sloveniji, je še zmeraj veliko možnosti za dober izdelek, treba je le stopiti skupaj, nekoliko manj pa jih je za množično produkcijo.

Nuška Drašček in Simon Dvoršak sta tekom večera izvedla kar nekaj skladb iz različnih muzikalov. Prisluhniti jima je bilo posebno veselje, "piko na i" pa je dodala tudi vizualnost. Čeprav je zaradi izrednih razmer večer potekal v obliki spletnega prenosa, je bilo tudi tako mogoče razbrati, da glasba iz muzikalov za pravilen efekt potrebuje še element igre. In tega pri žanrsko vsestranski Nuški Drašček ni manjkalo.

 

Avtorica poročila: Ela Urek

Dogodek: 19. november 2020

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.