»Pri ustvarjanju je potrebno izhajati iz sebe,« večer z Brino Vogelnik in Luko Ropretom (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

dueti1 brina vogelnik luka ropret jan prpicV četrtek, 10. decembra, je potekal peti in s tem tudi zadnji večer koncertno-pogovornega cikla Dueti, v središču dogodka pa je bila pop glasba, žanr, ki velja za najbolj razširjenega. Kot gosta večera sta se predstavila člana mednarodno priznane zasedbe Brina: Brina Vogelnik, lutkarica, oblikovalka in glasbenica, ki se primarno udejstvuje na področju popularne glasbe ter to združuje z elementi šansona, tradicionalne glasbe in world musica ter žanrsko raznovrsten kitarist Luka Ropret, čigar izhodišče ustvarjanja nedvomno predstavlja tradicionalna glasba. Dogodek je povezovala kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak.

Pop glasba je pojem, ki ga povezujemo s tremi termini: zabavna glasba, popularna glasba in pop glasba. Gre torej za široko področje, pri katerem moramo vzeti v ozir informacije iz več smeri, primarno pa je to glasba, ki je popularna pri širši množici in jo povezujemo z zvezdništvom, pri čemer je ključen tudi zaslužek. Ravno zaradi slednjega, pa tudi dejstva, da pop glasba vključuje elemente različnih žanrov, so nastale določene smernice, ki narekujejo ustvarjanje pop skladb. Trideset let nazaj so bile to balade, v 90-ih dance elementi in desetletje kasneje dekliške skupine, zato so te skladbe označene kot produkt, za katerim stojijo ljudje, ki jih skušajo čim bolje promovirati in čim več zaslužiti. Na podlagi tega so se vzpostavili vzorci za produkcijo pop glasbe, ki vključujejo ustaljeno formo, ritem, dolžino skladbe (3 do 4 minute) in atraktivno melodijo, ki "gre v uho". Vse to pa žanru prinaša predvidljivost. Napisati dobro pop skladbo je težko, saj mora izdelek ustrezati mnogim kriterijem, ob katerih je inovativnost večinoma nemogoča.

Pri zasedbi Brina je v ospredju cilj, da s svojo glasbo poskušajo presenetiti ljudi, pokazati nekaj drugačnega, to pa dosegajo z nenehnim posvetovanjem med člani sestava, kreativnostjo vsakega posameznika in predvsem s tem, da izhajajo iz sebe. V okviru dogodka sta Brina Vogelnik in Luka Ropret predstavila sedem skladb, ki so prav zaradi vsega naštetega zvenele neklišejsko, kljub določenim vzorcem, za katere bi lahko rekli, da so sestavni del pop glasbe.

 

Avtorica poročila: Ela Urek

Dogodek: 10. december 2020

Foto: Jan Prpič

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.