Refleksija

Predpremiera sivine ali kdo si upa javno brati erotične romane

greyFetišisti, sadomazohisti, frigidneži, nimfomani, odvisniki od pornografije in predvsem (dobesedno) strastni bralci smo bili zgolj nekaj dni pred valentinovim deležni tretmaja v sklopu prihoterapevtske skupine Svet doživetij. Pogovor v krogu se je navezoval na erotično literaturo. Tisto, ki nemalokrat zbudi nelagodje bralca, ko ga premeri ostarela knjižničarka in se je po navadi ne pušča na kuhinjskem pultu. Da v domeni omenjenih del ne gre za trivialne romance s srečnim koncem med svežimi rjuhami, temveč visoko literaturo, polno nasilja in celo smrti, ki v nasprotju s ponujenimi klišeji prvih bralce vedno znova prevprašuje o medčloveških odnosih, globljem pomenu in filozofiji ter problematizaciji seksualnosti, smo se prepričali ob glasnem branju v prostorih Trubarjeve hiše literature v torek, 10. februarja.

 

Kako kritika krize odraža krizo kritike

Uporabniška ocena: / 4
SkromnoOdlično 

kritikaV četrtek 5. februarja 2015 se je v Trubarjevi hiši literaturi odvilo predavanje dr. Borisa Budna, filozofa in kulturnega teoretika, ki trenutno gostuje na Fakulteti za umetnost in oblikovanje Univerze Bauhaus v Weimarju. Predavanje Umetnost in kritika v kuriranju preteklosti je bilo prvo iz serije Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?, ki ga v letošnjem letu pripravljata Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana) ter Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo. Četudi že naslov in trenutno predavateljsko mesto Borisa Budna nakazujeta na to, da bi naj beseda v prvi vrsti tekla o umetnostni kritiki, pa je preučevanje le-te pravzaprav služilo le kot vstopna točka v odziv na nek širši, mnogo bolj splošen družbeni problem.

 

Zgodovina slovenske kriminalke in detektivskega romana (pregleden uvod)

Uporabniška ocena: / 4
SkromnoOdlično 

PipaLetnica, ki po mnenju večine poznavalcev naznanja začetek detektivskega žanra je 1841, prav takrat je namreč ameriški pisatelj Edgar Allan Poe izdal znamenito zgodbo z naslovom Umori v ulici Morgue, ki še danes velja za prototip detektivske zgodbe. Z eno napako: preiskava, ki jo vodi detektiv Auguste Dupin nas pripelje do nenavadnega storilca – opice, kar bi kasneje Van Dine v okviru svojih dvajsetih pravil za pisanje detektivske zgodbe označil kot popolnoma zgrešen pristop.

 

Le-ta faconetel vam šenkam Trubarjeva hiša duhov (Temačne plati veselega decembra), 15. 12. 2014

dobri možjeTrubarjeva hiša duhov je projekt, ki se z nekoliko drugačnega kota loteva družbenih klišejev; bodimo bolj točni – v trenutni inkarnaciji gre zlasti za praznike. Slovenci smo narod, ki ima v svojem izročilu precej praznikov, bodisi takih, ki jih poznajo povsod po svetu, bodisi nam lastnih, a kljub temu silno radi uvažamo tuje. Da se razširi ponudba. Da se ljudje veselijo demokracije in multikulturnih izmenjav, tipoloških analogij in konvergenc. Pa vendar … ne bodimo zagrenjeni, pustimo ob strani import/export, pustimo ob strani tudi razmišljanja o lastnih dolgoletnih izročilih vobče in se posvetimo zadnjemu izmed dogodkov Trubarjeve hiše duhov: Temačne plati veselega decembra (Prihaja trojka!) se je imenoval performativni literarni večer, ki smo ga imeli priložnost videti in slišati pretekli ponedeljek.

 

O ideologiji in nekaterih drugih – s to bolj ali manj povezanih – rečeh

ideologijaSredin pogovorni večer s pomenljivim in obetavno ambicioznim naslovom »Misliti prelome, lomiti ideologije«, ki ga je v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature organiziralo Slovensko sociološko društvo, je bil zastavljen kot pogovor o najnovejši – istoimenski – knjigi sociologa Gorazda Kovačiča. Ker je diapazon problematik, ki sta se jih avtor dela in njegov živahni sorazpravljalec Miha Andrić v omenjenem pogovoru dotaknila, preprosto preširok, da bi ga v pričujočem sestavku lahko celoviteje razgrnil, bom v nadaljevanju zgolj orisal nekaj poudarkov Kovačičeve tematizacije ideologij(e) in pri tem poskušal vsaj v temeljnih obrisih nakazati nekatere bolj »konkretne« nasledke njegovih premišljevanj.

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.