Podelitev nagrade Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico

IMG 780122. oktober 2015, Trubarjeva hiša literature

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, ki jo podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, je prejela avtorska slikanica Maje Kastelic Deček in hiša.

Deli

 

 

 

Slikanica deluje na prvi pogled kot slikanica brez besedila, a to ni res, saj je intraikonično besedilo tako pomembno, da kliče k redefiniciji tihe knjige. Slikanica je predvsem poklon mladinski književnosti ter umetnikom, ki se z njo ukvarjajo na besedilni (npr. Andersenova ulica, Ulica bratov Grimm; papirnata letala Daneta Zajca) ali ilustrativni ravni (na notranji naslovnici je deček naslikan v okviru, kakor Mančkov Pedenjped; deček je oblečen v črtasto majico, kakor Juri Muri Melite Vovk in Damijana Stepančiča; poustvarjeni motivi iz Pepelke Alenke Sottler, Zlate ptice Ančke Gošnik Godec, Trnuljčice Marlenke Stupica). Gre za vizualno navezavo na znane ustvarjalce, besedila, ilustracije, torej lahko govorimo o večplastnosti skozi medbesedilnost, ki se sklicuje predvsem na likovno umetnost.

Na prireditvi, ki je potekala danes, se pravi na rojstni dan Kristine Brenkove (1911-2009) v Trubarjevi hiši literature, so podelili tudi priznanje nove poti, ki ga prejme izvirna slikanica za inovativnost na področju slikaniške produkcije. Prejela ga je slikanica Domače naloge, v kateri sta besedilo in ilustracija združila Peter Svetina in Damijan Stepančič. Zbirka vsebuje pesmi, katerih skupni okvir so šola in učenje, vendar pa domače naloge niso le stvar šole, so veliko širše, saj pesnik upoveduje tudi odnose, razmerja ... Svetinov pesniški jezik je neujemljiv. Ljubezenske, razpoloženjske, šolske, avtobiografske (in še in še) niti spletajo vrtinec nonsensnih, humornih in igrivih vezi, ki pa še zdaleč niso zgolj le to; ves čas opominjajo na zabrisano mejo med ljubeznijo in osamljenostjo, igro in delom, potrošništvom in izvirnostjo, konkretnim in abstraktnim itd. Stepančičev ilustratorski izraz mojstrsko ujame to subtilno šelestenje in iz njega (po)ustvari nelinearno podobje utrinkov, ki zaobjamejo zbirko kot celoto. Pesniku enakovredno sledi z navihano fantovsko energijo, hkrati pa ves čas ohranja suverenost likovnega jezika.

 

IMG 7733

 

IMG 7738

 

IMG 7745

 

IMG 7748

 

IMG 7755

 

IMG 7762

 

 

IMG 7773

 

IMG 7774

 

IMG 7793

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.