Umetnost in … pogovor z dr. Zlatkom Bastašićem

thl bastasic11. junij 2016, Trubarjeva hiša literature

Mag. dr. Zlatko Bastašić je psihoterapevt in supervizor, živi in deluje na sosednjem Hrvaškem. Osnovna dejavnost, s katero se ukvarja vrsto let, sega na področje psihoterapije, edukacije in publicistike.

Pred petintridesetimi leti je v psihoterapijo uvedel scenske lutke. Izkušnje, ki jih je pridobil pri uporabi scenskih lutk v psihoterapiji otrok, vključuje pri edukaciji strokovnjakov s področja vzgoje in psihoterapije otrok ter mladostnikov. Več kot dvajset let izvaja skupinsko izobraževanje oseb, ki delajo z otroki in mladostniki, pri čemer njegove izkustvene delavnice spodbujajo umetnostne oblike izražanja. Razvil je lastni model izkustvenih delavnic z nazivom KREMOK (kreativni modeli komunikacije). 

Izdal je dve knjigi: Lutka ima i srce i pamet in Pubertet i adolescencija.

Dr. Bastašić je z nami delil dolgoletne izkušnje, ki jih je pridobil z uporabo scenskih lutk v psihoterapevtskem delu z otroki in mladostniki.

V pogovoru se mu je pridružila Jelena Sitar Cvetko, docentka na Pedagoški fakulteti UP, dramaturginja, lutkovna režiserka in publicistka ter soustanoviteljica gledališča Zapik. Sitar Cvetkova sodi med pionirje na področju lutkovne terapije pri nas. Po končanem podiplomskem študiju psihoterapije je skupaj s dr. Bastašićem vodila psihodinamsko-lutkovni laboratorij KREMOK, ki je bil del več evropskih projektov.

Dogodek so v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature pripravile študentke 1. letnika magistrskega študijskega programa Pomoč z umetnostjo.

Deli
 

 

 

 

IMG 9326

 

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.